På vår prickmottagning får du hjälp med att kontrollera födelsemärken du är orolig över.

Har du ett födelsemärke eller hudfläck som ändrat färg eller form? Är du orolig över en pigmentfläck som kliar eller gör ont?

Välkommen att söka hjälp hos oss på Mobilia Vårdcentral.

Varför ska jag kolla födelsemärken?

 Hudförändringar kan i sällsynta fall utvecklas till cancer. Det finns flera olika sorters hudcancer som ger lite olika typer av symtom, läs mer via länkarna nedan:

 Basalcellscancer

 Skivepitelcancer

 Malignt melanom

Det är viktigt att kolla igenom huden regelbundet för att upptäcka förändringar.

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och antalet fall ökar ständigt. Orsaken till hudcancer bedöms ofta vara ökad exponering för UV-strålning från sol eller solarium. Men om man lyckas upptäcka cancern tidigt kan den i de flesta fall botas.

Hur går undersökningen till?

När du kommer till prickmottagningen får du träffa en av våra läkare som gör en första bedömning samt skickar bilder till en hudspecialist. Läkaren återkommer därefter till dig inom några dagar.

Om läkaren bedömer att hudförändringen behöver tas bort eller provtas kommer vi göra detta på mottagningen eller skicka remiss till kirurg. Ibland behöver vi skicka remiss till hudmottagningen för åtgärd.

På besöket undersöker vi gärna hela kroppen/hudkostymen och besöket tar ca 15 minuter. Har du andra typer av hudbesvär hänvisar vi till vår ordinarie mottagningsverksamhet.

Vad kostar det?

Besöket kostar 200 kronor, enligt enhetstaxan. Frikort gäller.

För barn och personer över 85 år, eller under 20 år, är besöket gratis.

Behöver jag vara listad?

Ja då det är många som söker oss för denna tjänst behöver du vara listad för att besöka vår Prickmottagning.

Cookies

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att se hur många som besöker vår webbplats. Läs mer

Back to top